Massage begrippen

Er zijn een aantal termen en begrippen die worden genoemd bij de verschillende massagevormen die voor een “leek” niet te begrijpen zijn. De belangrijkste begrippen worden daarom hieronder verklaard.

Meridianen

Meridianen zijn de banen waardoor de energie zich in ons lichaam beweegt. Soms komen deze banen overeen met de loop van spieren of bloedvaten. Dit hoeft echter niet.

De functie van meridianen is:

– zorgen voor beweging in het lichaam (van bloed, gas, zuurstof, water e.d.)
– verbinden van ledematen en hoofd met de romp
– communicatie van binnen naar buiten en van boven naar beneden
– zorgen voor de regulering van organen

Er zijn twaalf hoofdmeridianen. Iedere meridianen heeft zijn basis in een orgaan en is hiernaar vernoemd. Een uitzondering is de 3-warmer meridiaan. Deze correspondeert niet met een eigen orgaan maar met bepaalde relaties tussen andere organen en de totale verdeling van energie over het lichaam.

De werking van de energie die door een meridiaan loopt komt overeen met de functie van het betreffende orgaan. De dikke darm heeft bijvoorbeeld de functie van het afscheiden van afvalstoffen. Emotioneel heeft de dikke darm ook de functie van afscheid nemen en loslaten. Een verwoed verzamelaar kan last krijgen van constipatie. Ook zaken als een rouwproces, of het uitgeven van een groot geldbedrag kunnen effect hebben op de dikke darm als orgaan of spanning geven in het gebied van de meridiaan. Bijvoorbeeld gespannen kuiten of gevoelige plekken op de bovenkant van de arm net onder de ellenboog.

Yin en Yang

Om de beweging van energie in de mens en de natuur te verklaren, dienen de begrippen Yin en Yang en de theorie van de 5 elementen. Yin en Yang zijn tegenpolen, elkaars tegengestelde, waarbinnen het leven haar evenwicht zoekt. Yin staat voor alles dat daalt, naar binnen gaat, koel en donker is; voor rust, voeding, nacht, winter en water. Yang stijgt, treedt naar buiten, is warm en licht, actief, beschermend, dag, zomer en vuur. Deze twee tegenpolen kunnen zonder elkaar niet bestaan. Ze vullen elkaar aan en gaan in elkaar over: dag in nacht, zomer in winter, actie in rust etc..

Gezondheid betekent dat er evenwicht is tussen Yin en Yang. Ziekte betekent dat een van de twee overheerst. Zo kun je een “yange ziekte” hebben, b.v. koorts, ontsteking, rode uitslag of een “yinne ziekte” zoals bijvoorbeeld gewrichtsslijtage of oedeem.

Qi

Qi is een energiestroom die onzichtbaar is, maar de werking van Qi kan in het lichaam waargenomen worden. Qi zorgt er bijvoorbeeld voor dat een wond uit zichzelf geneest. Traditioneel wordt in het oosten alles gezien als een vorm van energie. Qi is een oersubsitantie, de levenskracht. Als de Qi-stroom geblokkeerd is kan het lichaam ziek worden.