Soorten behandelingen

Inleiding

Iedereen heeft er baat bij om gemasseerd te worden, ongeacht je leeftijd en lichamelijke conditie. De behoefte om aangeraakt te worden, is een van onze eerste levensbehoeften en ervaringen. Aanraking geeft het gevoel dat je gewenst bent, zonder aanraking kan je je geïsoleerd voelen. Denk eens aan wrijving over een bezeerde plek (zeer heilzaam bij kinderen) of knuffelen. Maar ook de massagevormen zoals Shiatsu, Kruidenstempelmassage, Ayurvedische massage, Holistische massage, Sportmassage, Zweedse massage etc.

Mensen laten zich masseren vanwege verschillende redenen: moeheid verdrijven, ontspanning voor lichaam en geest, nieuwe energie opdoen.
Er zijn echter een paar contra-indicaties, zie contra-indicaties. In overleg kan met de (huis)arts bepaald worden of een massage al dan niet geschikt voor je is.

Een massage is een gestructureerde manier van aanraken. De masseur glijdt met de handen, onderarmen of ellebogen, over de huid en oefent daarbij druk uit op de spieren die eronder liggen. Er zijn een aantal technieken die vaak voorkomen tijdens massage, in te delen in eenvoudige technieken en technieken voor gevorderden. De eenvoudige technieken zijn effleurage, petrissage, wringen, trekken, knijpen, cirkelen, strijken, drukken, harken, duimrol, duimcirkelen, frictie, handdruk en tapotement.

Een massage kan ontspannend, maar ook stimulerend werken, zoals bindweefselmassage. Als het doelgericht op het energiesysteem wordt toegepast, dan is de uitwerking merkbaar op lichamelijk, geestelijk en emotioneel niveau.

Vormen van massage en handoplegging worden gedurende duizenden jaren gebruikt om zieken te genezen en verlichting te bieden. Een nieuwe vorm van behandelen is Quantum Touch. Het is een zeer effectieve manier van behandelen waarbij de cliënt zelf voor genezing zorgt. Dit gebeurt via een lichte aanraking op de pijnlijke plekken, die door de klant zelf worden aangegeven.