Kinesio- taping

Binnen de fysiotherapie en de (top-)sport wordt veelvuldig gebruik gemaakt van Kinesio Tape. Kinesio Taping komt van oorsprong uit Japan en is in 1973 ontwikkeld door Dr. Kenzo Kase . Het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van speciale Kinesio Tape dat rekbaar is tot 140 % van de oorspronkelijke lengte en verschilt fundamenteel van de gangbare methoden van tapen en bandageren.
Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, dit leidt tot drukverhoging. De Kinesio Tape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de Tape de huid een stukje optilt. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.
Voordeel van deze methode, de tape kan dagen blijven zitten. Dit heeft als voordeel dat er een 24 uurs herstel plaatsvindt in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Vaak wordt er zelfs doorgetraind. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen, ademend en bezit geen contra-indicaties voor het gebruik.

Je ziet steeds vaker (top)sporters met het kleurige kinesiotape op been, kuit, arm of schouders. Arjen Robben, Justine Henin, de Nederlandse hockeydames en op de Olympische spelen zien we de kinesiotape ook steeds meer en meer gebruikt  worden. Kinesiotape lijkt een kleurig en modern middel tegen blessures en om beter te presteren. Wat veel mensen niet weten is dat de klachten waarvoor kinesiotape een goede behandelmethode is, heel verschillend van aard zijn.

Bij welke klachten kan je Kinesio Taping toepassen?

Kinesiotape wordt voornamelijk als nabehandeling bij blessures gebruikt. Bijvoorbeeld klachten aan: achillespees, schouder, (lage)rug, nek, knie, kuit en heup. Ook verstuikingen en kneuzingen genezen sneller met Kinesio Tape.
Tevens wordt het gebruikt bij zweepslag of spierpijn, verminderen van ontstekingen (zoals botvliesontsteking) of vochtophopingen, (oedeem en hematomen), correctie van houding en behandeling van klachten door overbelasting zoals RSI, tennis- of golfelleboog gebruikt. Ook de knie, kuit, schouder, lage rug en heup wordt regelmatig met kinesiotape behandeld. Gebruik van deze tape is tevens een prachtige methode om hooikoorts of bepaalde darm- of menstruatieklachten te doen verminderen. Het kan tevens gebruikt worden voor lymfendrainage, wat weer interessant is om te gebruiken tijdens het afvallen. Door het gebruik van kinesiotape worden de afvalstoffen op een natuurlijke manier afgevoerd, en voorkom je ophoping van deze stoffen in je lichaam.

Kinesiotape wordt ook gebruikt voor neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, evenals preventief tapen. Kinesiotape  is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken.

Mijn eerste kennismaking met deze wondertape is al weer heel wat jaren geleden; lage rugklachten. Nu worden verschillende personen bij MaNo-care met kinesiotape behandeld en zie ik blauwe plekken, hooikoorts, tenniselleboog, menstruatieklachten, lage rugklachten, overstrekking van de monnikskapspier en hoofdpijnklachten snel verdwijnen.

 

Functies van Kinesio Tape:

  • Pijndemping (ook menstruatiepijn)
  • Geeft steun aan en corrigeert spieren, gewrichten en weefsel (littekenweefsel)
  • Verwijdert (lymf)oedeem en bloeduitstortingen
  • Geeft een betere doorbloeding (dus ook te gebruiken voorafgaande aan een operatie voor een beter herstel)

Verschil tussen Kinesiotape en conservatieve tape

Kinesiotape

  • Geeft drukvermindering op het te behandelen weefselgebied
  • Faciliteert en ondersteunt fysiologisch bewegen

Sporttape

  • Geeft drukverhoging op het te behandelen weefselgebied
  • Geeft partiële of totale immobilisatie van fysiologische beweging